Saturday, December 2, 2006

Kunsten å skaffe toppspillere til Nord-Norge

For Glimt og TIL er utfordring nummer én å finne fram til de beste talentene i Nord-Norge før klubbene sørpå henter dem. Norges Toppidrettsgymnas i Bærum (NTG) er en særlig farlig konkurrent for de nordnorske toppklubbene. De har felles juniorlag med Lyn (Lyn/NTG), og forteller på sin hjemmeside at fem spillere siste år ble tatt opp i A-stallen til Lyn. De forteller videre at 25 spillere fra "skolelaget" de siste årene har fått plass i tippeligastaller. Dette miljøet vil selvsagt virke tiltrekkende på talenter fra Nord-Norge som blir tilbudt plass, og drar de dit vil de som oftest være tapt for nordnorske lag. Et eksempel: Tom Stenvoll fra Andenes, som begynte på NTG for 12 år siden, og i dag spiller på Stabæk. Men det finnes også eksempler på det motsatte, som Bjørn Lidin Hansen fra Tromsø, som i sommer ble hentet fra Lyn til TIL.

http://fotball.aftenposten.no/eliteserien/article62906.ece

Tromsø IL har i dag en ekstremt god juniorstall, med flesteparten av de beste spillerne i Troms og Finnmark. Men disse vil bare rent unntaksvis kunne etablere seg i førsteelveren på A-laget før det er gått noen år. Erfaringsmessig er det ganske få av dem som overhodet kommer til å gjøre det. TUIL består stort sett av spillere som har prøvd seg i TIL, men ikke har slått gjennom. Noen kan fortsatt gjøre det, og et par blir kanskje hentet over brua i vinter. Andre TIL-spillere - som Erik Bertheussen og Jonas Johansen - har reist til andre klubber, og klart seg greit nok i Adecco, men ikke på høyere nivå.

Men i påvente av at talentene slår til er vi er nødt til å hente noen etablerte spillere utenfra. Her ligger den andre store utfordringen for TIL og Glimt. Vi har ikke økonomi til å hente de etablerte tippeligaspillene fra toppklubbene sørpå, og må derfor opptre smartere på overgangsmarkedet enn klubbene med mye penger. Noen ganger lykkes vi, som da TIL hentet Patrice Bernier fra Moss for 300 000 kr. TIL har dessuten solgt mange spillere, som etter å ha hatt suksess i andre klubber har valgt å komme tilbake til Tromsø (Bummen, Steinar Nilsen, Moen, Årst, Morten Pedersen, Rushfeldt). For å si det veldig enkelt: Derfor er TIL fortsatt i Tippeligaen, mens Glimt har rykket ned.

Det satses kolossalt i stadig flere norske klubber i dag, og jeg tror forskjellen mellom det høyeste og det nest høyeste nivået bare vil bli større og større. De regionene som ikke klarer å mobilisere nok penger til arenautbygging og spillerkjøp til sine topplag vil bli akterutseilt. I Tromsø har Fotballinvest AS lovet TIL pengene de trenger for å kjøpe nye spillere. At Nordlandsbanken nylig ble tildelt Den Gylne Tannbørste – glimtsupporternes høyeste utmerkelse – viser at de har skjønt poenget: Uten at næringslivet stiller opp sterkere enn hittil, intet tippeligalag i Bodø.

No comments: