Friday, December 1, 2006

Erkerivaler i nord

Vi befinner oss i fortsatt i Nord-Norge, og skal i dag snakke om forholdet mellom supporterklubbene til Tromsø IL og Bodø/Glimt – Isberget og Den Gule Horde. Kampene mellom TIL og Glimt omtales og oppfattes som nabooppgjør, selv om det er lengre mellom Tromsø og Bodø enn mellom Oslo og Trondheim. Nord-Norge er så stort at norgeskartene man brukte i grunnskolen for noen år siden var delt i to, med Nord-Norge i mindre målestokk enn Sør-Norge. ”Det meste er nord”, som dikteren Rolf Jacobsen så presist har uttrykt det.

Kampene mellom Glimt og TIL er blitt omtalt som hatkamper. Og noen supportere føler virkelig et slags hat til motstanderlaget. Det er litt forståelig: De har kanskje mer enn en gang sittet i bil eller buss i åtti mil, eller reist med chartret hurtigbåt like langt, bare for å oppleve at laget deres tapte mot erkerivalene. Etter kampen ble de mobbet av de seirende supporterne så det virkelig svei i en såret TIL- eller Glimtsjel. Og deretter den lange, bitre turen hjem. Var det ikke noen som hadde spyttet etter dem på tribunen, eller gjort noe enda verre? Slike historier blir aldri glemt, og diskuteres i det uendelige i de respektive klubbenes debattforum på nettet.

Nå er det jo slik at de to lagene for øyeblikket spiller i forskjellige divisjoner. Det er ikke pent av meg som TIL-supporter å minne om dette, men Tromsø er altså i Tippeligaen og Glimt var en middelhavsfarer i Adeccoligaen siste sesong. De to årlige seriekampene begynner å bli fjerne minner... En av dem var for øvrig den årlige 16. mai-kampen, som ble spilt vekselvis i Tromsø og i Bodø. Men de to lagene er uansett de to beste i landsdelen, og møtes stort sett hvert år i cupen. Det store lyspunktet i Glimts trasige 2006-sesong var cupseieren over TIL i Bodø i sommer. På samme måte som det store lyspunktet for TIL var at vi knuste Glimt i cupen da vi var en snartur nede i Adecco i 2002.

Noen ønsker erkerivalene lengst mulig ned i divisjonssystemet. Hovedargumentet for disse er at det bare er plass til ett tippeligalag i Nord-Norge. Det er vanskelig å få gode tippeligaspillere nordover, og det produseres ikke nok spillere her oppe til to lag. Noen få ganger har det hendt at ett av lagene har hentet en spiller fra rivalene. Slik blir det bråk av, og en slik sak verserer akkurat nå. Denne saken skal jeg - på en fullstendig objektiv måte - fortelle om i et seinere innlegg.

Andre mener det er bra for den nordnorske fotballen at vi har to eliteserielag. Rivaliseringen mellom TIL og Glimt – som selvsagt også gjenspeiler rivaliseringen mellom Tromsø og Bodø – skaper økt interesse for fotball, og de to årlige seriekampene omtales ikke uten grunn som ”Slaget om Nord-Norge”. For noen er den enorme interessen rundt disse kampene ren galskap. Vi andre – som er supportere av ett av lagene – er vel ikke fremmed for at det er litt galskap forbundet med vår interesse. Men so what? Det er en artig form for galskap!

No comments: