Sunday, December 3, 2006

Fotballbyen Tromsø

Tromsø IL er verdens nordligste eliteserielag i fotball, og har fått en god del spalteplass i internasjonale medier på grunn av det. Ikke minst i forbindelse med vår gode innsats i UEFA-cupen i fjor. Etter å ha slått ut Galatasaray i cupens første ordinære runde fikk vi plutselig nye supportere fra deres erkerivaler Fenerbahçe. Mange av disse supporterne har kjøpt TIL-skjerf, som de bruker på derbymatcher for å irritere motstandersupporterne. TIL har supportere fra flere andre land – bl.a. Italia – som debatterer ivrig på det engelskspråklige forumet på Isbergets forum, og av og til reiser til Norge for å se TIL spille.

Men fotballen i Tromsø handler langt fra bare om TIL. Vi har ytterligere ett eliteserielag, nemlig Fløya i damenes toppserie. Fløya mistet flere spillere foran årets sesong, men berget plassen rimelig greit. Begge de to foregående årene tok Fløya bronse i eliteserien, og er altså et av landets beste damelag. Fra og med neste år har Tromsø et damelag i 1. divisjon også, nemlig ”darlingan” fra Tromsdalen, som har vært damelag nummer to i Tromsø i mange år, og endelig klarte opprykket.

Tromsdalen har som de fleste vil vite også et lag i Adeccoligaen, herrenes 1. divisjon. I mange år har TUIL vært et elevatorlag mellom 1. og 2. divisjon, men i år klarte ”dalingan” å holde plassen. Det var en stor prestasjon av et lag som hadde ett av de minste budsjettene i divisjonen, og nærmest må betegnes som et rent amatørlag. TUILs trener gjennom mange år, Truls Jenssen, er nylig ansatt som spilleutvikler i TIL, og den nye treneren får en vanskelig oppgave med å forsvare plassen neste år. Årets lag var det beste på flere år, et teknisk og velspillende lag, i motsetning til tidligere utgaver av laget som har vært kjent for knallhard, fysisk fotball. Den første utfordringen for den nye treneren er å beholde stammen av årets spillere. Det er allerede klart at Bjørn Strøm tar overgang til Haugesund, og mye taler for at et par spillere får kontrakt med TIL. Den kanskje mest aktuelle er lagkapteinen og midtstopperen Thomas Heide, men også angriperen Mo Ahamed kan være aktuell for å bli hentet ”over brua”.

Til slutt må vi nevne at Tromsø neste år vil ha hele to lag i 2. divisjon. For det første Skarp, som har vært i divisjonen en stund. For det andre TILs andrelag, som kvalifiserte seg gjennom å vinne sin 3. divisjonsavdelig og deretter slå ut Porsanger – vinneren av 3. divisjon i Finnmark – over to kamper. TIL har satset hardt på å kvalifisere andrelaget for 2. divisjon. Klubben har rekruttert de beste juniorene i Troms og Finnmark, og disse trenger en bedre kamparena enn 3. divisjon for å kunne utvikle seg - og eventuelt kvalifisere seg for A-stallen.

Tromsø har altså ikke bare flaggskipet TIL å skryte av, men på herresiden også Tromsdalen i Adeccoligaen samt to lag i 2. divisjon. På kvinnesiden har vi Fløya i eliteserien og Tromsdalen i 1. divisjon. Av norske byer er det bare Oslo som har flere lag høyt i divisjonene enn oss, mens Bergen ligger på omtrent samme nivå. En by som Trondheim ligger klart bak fotballbyen Tromsø!